Blackburne Place Liverpool

Architectural Emporium designed this mixed use scheme with 9 apartments and a restaurant at ground floor level. The proposal restores the original Georgian house, converting it to 5 apartments from office use, but reinstating some of the original features and layout. Alongside this, an existing mid-century extension is replaced by a new build brick building comprising a commercial unit, 2 apartments and 2 rooftop duplexes. The challenge was to create high quality spacious apartments on an extremely tight site that were respectful of the existing Georgian house. The new build element compliments the existing by respecting its height and form, with the top level set back, and roof gardens created. Classic proportions to the fenestration and inventive brick detailing also echo the character of the existing building and the surrounding area.