Affordable Housing Southport

AE were asked to develop a series of proposals for a light industrial site set within an established residential part of Southport. AE investigated the viability of different residential typologies, care homes and sheltered housing before settling on a courtyard of 7 new-build semi-detached properties set amongst existing houses. A gatehouse marks the entrance. This forms phase 01, with a later phase of 12 further houses on the neighbouring site but sharing the same site access. Unified by a simple pallette of materials and folded surfaces, this development is designed to engender a community feel through the shared landscape and inward focus of the properties. Coloured lightboxes animate the roof and illuminate the faceted staircases. (Visualisation by AE and Alicia Lacalle).