Hinterlands Baltic Quarter, Liverpool

Architectural Emporium have designed a new event, conference and venue space in Liverpool’s Baltic Quarter. Set within a series of warehouse spaces, the design strategy involved constructung new corridors for fire escape and to allow each space to function separately, offering ultimate flexibility. Each accessible corridor is complimented by a new mezzanine level above that adds height and character to the main event hall. A new stepped volume at the entrance accommodates a kiosk, with tiered levels overlooking the main hall. Toilets and a bar have been located underneath making the whole space useable, flexible and multi leveled. Two further spaces are located either side of the main hall. One called ‘Eclipse’ is a sound proof black box for gigs and performances and the other ‘Annex’ is a more light and airy space, which will eventually accommodate mezzanine studio spaces with a field kitchen underneath to serve large scale events. AE provided a limited design service to reduce fees in order to focus limited funds on the construction of the spaces. Works have been phased with more updates planned.